Klasyczna patelnia do naleśników – czy warto?

Klasyczna patelnia to element, bez którego ciężko obecnie sobie wyobrazić kuchnię. W ostatnim czasie modne stały się m.in. patelnie do smażenia naleśników. Czy warto w taką patelnię zainwestować?

Jaka patelnia jest odpowiednia  do naleśników?

Klasyczne patelnie przeznaczone do smażenia naleśników są okrągłe i posiadają spłaszczone dno otoczone płytkimi brzegami. Jednak do smażenia naleśników można wykorzystać model z wyższymi brzegami, który jest o wiele bardziej uniwersalny. Specyficznym rodzajem takich patelni są również głębokie chińskie woki.

Patelnia do naleśników – co i jak?

W tym przypadku wybór jest dość duży, szczególnie biorąc pod uwagę rodzaj wykorzystywanego materiału. Najpopularniejsze są patelnie aluminiowe, ale równie dobrze można postawić na te z powłoką ceramiczną. Nie tylko skraca ona bowiem czas skażenia, ale i zapewnia równomierne nagrzewanie się patelni. Ponadto jest też odporna na zarysowania. Pewną nowością  na rynku są patelnie tytanowe, które również mają wiele zalet. Jednak tak naprawdę wybór uzależniony powinien być od tego jak często dana patelnia ma być wykorzystywana.

Jeśli okazyjnie to wcale nie trzeba od razu inwestować od razu w najdroższy model w całym sklepie.

Przykłady takich standardowych patelni – zarówno do naleśników, jak i innych „wygibasów” kuchennych, możesz odnaleźć w sklepach specjalizujących się w akcesoriach do kuchni, np. ostrym sklepie

przykład klasycznej patelni podczas smażenia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kuchenne rewolucje :) i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz